Masuri educativ-ecologice si diseminarea informatiilor despre ariile protejate privind complexul lacustru Preajba-Facai
Titlul proiectului: Masuri educativ-ecologice si diseminarea informatiilor despre ariile protejate privind complexul lacustru Preajba-Facai.
Website-ul proiectului: www.arealprotejat.ro
Solicitantul: Asociatia DOMINOU, Craiova, Dolj.
Valoarea totala a proiectului: 699.331,01 RON, 165.396,86 Euro (1 Euro = 4,2282 RON).
Durata proiectului: 12 luni.
Perioada implementarii: 02.09.2010 - 01.09.2011.
Localizarea proiectului (numele ariei protejate, codul sitului Natura 2000, regiunea de dezvoltare):
Arie naturala protejata de interes national - COD SIT 2.394 - Aria acvatica protejata "Complexul Lacustru Preajba-Facai" conform Legii 5/2000.Aria a fost declarata in conformitate cu Legea Consiliului Judetean Nr.26/1994.
Regiunea de dezvoltare 4 Sud - Vest.
Obiectivul general:
Conservarea biodiversitatii, constientizarea si educarea publicului privind importanta conservarii diversitatii biologice in aria naturala protejata "Complexul Lacustru Preajba-Facai"Obiective specifice:
- Stabilirea masurilor de management pentru asigurarea starii de conservare favorabila a speciilor de interes national si comunitar din aria naturala protejata "Complexul Lacustru Preajba-Facai".
- Cresterea gradului de constientizare a populatiei asupra capitalului natural din aria naturala protejata "Complexul Lacustru Preajba-Facai", prin actiuni de informare si educatie ecologica.
Activitatile proiectului si mijloacele utilizate:
A.1. Elaborarea masurilor de management al ariei naturale protejate "Complexul Lacustru Preajba-Facai".- A1.1 Inventarierea speciilor de importanta nationala si comunitara de pe raza ariei protejate si evaluarea starii de conservare a acestora, stabilirea masurilor ce trebuie luate pentru atingerea unei stari de conservare favorabila a speciilor si habitatelor de pe raza ariei naturale protejate.
- A1.2 Cartografierea Ariei Naturale Protejate "Complexul Lacustru Preajba-Facai" - elaborarea hartilor de distributie a speciilor de importanta nationala si comunitara de pe raza ariei protejate.
- A1.3 Consultarea autoritatilor publice locale, institutiilor cu atributii in gestionarea factorilor de mediu si altor factori interesati, elaborarea setului de masuri de management si inaintarea spre avizare a acestora la MMP, astfel incat avizarea sa aiba loc inainte de finalizarea proiectului (inainte de plata finala).
- E.1 Realizarea unei pagini web de informare privind speciile de importanta nationala si comunitara din aria naturala protejata;
- E.2 Actiuni de constientizare si informare - documentare a populatiei cu privire la speciile si habitatele de interes comunitar si national, la arealul acestora si masurile ce trebuie aplicate pentru realizarea unei stari de conservare favorabila a speciilor si habitatelor de pe raza ariei naturale protejate;
- E.2.1 Elaborarea si editarea de materiale de promovare si constientizare, cu speciile si habitatele de interes national si comunitar de pe suprafata ariei naturale protejate in vederea realizarii actiunilor de constientizare a populatiei;
- E.2.2 Constientizarea factorilor de interes si decizionali locali - autoritati locale, institutii publice si populatie din localitatile de pe suprafata ariei;
- E.2.3 Constientizarea tinerei generatii;
G.2.Publicitatea proiectului.
G.3.Auditul proiectului.
Rezultatele asteptate (cuantificate)::
- 1 inventar al speciilor de importanta nationala/ comunitara din "Complexul Lacustru Preajba-Facai".
- 1 documentatie privind starea actuala de conservare masuri ce trebuie intreprinse pentru atingerea unei stari de conservare favoravila.
- 1 program de monitoring.
- 1 cartografiere a ariei naturale protejate "Complexul Lacustru Preajba-Facai".
- 9 harti de distributie a speciilor de pasari de importanta nationala/comunitara.
- 5 harti distributie mamifere.
- 6 harti distributie reptile.
- 1 harta distributie amfibieni.
- 2 harti distributie pesti.
- Un set de Masuri de Management al ariei naturale protejate "Complexul Lacustru Preajba-Facai" - avizat de Ministerul Mediului si Padurilor.
- Website al ariei naturale protejate Preajba-Facai.
- 500 de pliante A4, 500 de afise A3, 250 calendare, 500 pixuri inscriptionate, 500 tricouri personalizate, 500 sepci personalizate ce vor fi distribuite in cadrul seminariilor.
- 4 seminarii cu participarea factorilor de interes si decizionali locali - 150 persoane constientizate.
- 8 seminarii cu reprezentanti ai tinerei generatii - 250 elevi constientizati.
- UIP functional - dotat.
- 6 articole in presa regionala.
- 4 bannere amplasate in locuri cu vizibilitate maxima.
- 1 raport audit.