MEDIUL - pe intelesul TUTUROR
Titlul proiectului: MEDIUL - pe intelesul TUTUROR.
Autoritatea Finantatoare: Consiliul Judetean Dolj.
Programul finantarilor nerambursabile din fondurile bugetului Consiliului Judetean Dolj alocate pentru activitati nonprofit de interes judetean.Perioada: septembrie-decembrie 2007.
Valoarea finantarii nerambursabile: 23.362,20 RON.
Obiectivul general:
Realizarea unei campanii de informare necesare transpunerii in practica a legislatiei de protectie a mediului privind reducerea si gestiunea deseurilor.Proiectul a fost relevant pentru cercetarea de mediu deoarece a realizat acumularea de cunostinte si rezultate stiintifice valoroase intr-un domeniu de importanta economica si de valorificare superioara a deseurilor pentru reducerea impactului antropic si in final pentru o dezvoltare durabila a ecosistemelor.
Prin tematica sa, proiectul a raspuns la cerintele comunitatii stiintifice nationale si internationale cu privire la abordarea cibernetica a relatiilor complexe care se stabilesc intre factorii de mediu si ecosisteme si de aceea suntem obligati sa nu distrugem aceste relatii ci sa le pastram pe cat posibil, nu sa le poluam.
Obiective specifice:
- Reducerea impactului negativ al deseurilor asupra mediului prin diminuarea cantitatilor de deseuri, datorita colectarii separate de catre scoli, agenti economici si locatari a deseurilor reciclabile, in mod deosebit a deseurilor de hartie.
- Modificarea mentalitatii actuale conform careia rezolvarea problemei deseurilor este doar responsabilitatea autoritatilor, eventual si a organizatiilor neguvernamentale de mediu ce deseori sunt privite precum "gunoierii de rezerva" ai zonelor verzi.
- Constientizarea problemelor de mediu si sanatate generate de actualul mod de abordare a deseurilor si constientizarea rolului pe care il are fiecare din noi la rezolvarea acestei probleme.
- Constientizarea rolului pe care il poate avea fiecare dintre noi in diminuarea problemei deseurilor aplicand solutii simple, aflate la indemana tuturor.
- Transformarea scolilor implicate in puncte focar ale unei campanii publice, scolile respective oferind un exemplu de buna practica in gestiunea deseurilor proprii si implicarea comunitatii.
- Crearea unui cadru educational adecvat si a unui colectiv de 30 de formatori, capabili sa sustina un proces educational de lunga durata privind problematica deseurilor, proces care sa aiba o componenta practica si sa fie orientat catre implicarea tuturor cetatenilor din municipiul Craiova.
- Diversificarea tipurilor de deseuri colectate selectiv in vederea reciclarii precum si cresterea cantitatilor recuperate.
Grupurile tinta carora s-a adresat:
- elevii din Grupul Scolar "Traian Vuia" Craiova, elevii Colegiului National "Elena Cuza" Craiova, elevii Scolii cu clasele I-VIII Podari, elevii Scolii cu clasele I-VIII Malu Mare, elevii Scolii cu clasele I-VIII Argetoaia, elevii Scolii cu clasele I-VIII Secu;
- 20 profesori care au participa la derularea proiectului in campania de educare/informare;
- 20 tineri din Asociatia DOMINOU;
Rezultatele proiectului:
- Editarea a 50 brosuri educative privind modalitatile de reciclare a deseurilor, distribuirea acestora locuitorilor localitatilor din judet.
- Realizarea a 5 postere de interior pentru a fi afisate in scoli, institutii si scara blocurilor.
- Realizarea a 5 postere de exterior pentru campania publica din punctele cheie ale orasului cu ocazia evenimentelor internationale de mediu.
- Realizarea a 100 de pliante si 300 de fluturasi.
- Realizarea a 4 articole de presa, 2 emisiuni Radio si 2 emisiuni TV.
- Imbunatatirea aptitudinilor si comportamentelor elevilor, cetatenilor privind problematica mediului.
- Diminuarea cu cel putin 20% a cantitatii de deseuri depozitata.
- Specializarea a cel putin 20 de cadre didactice, 20 de membri si voluntari O.N.G in activitatea de educare/informare pentru protejarea mediului inconjurator.
- Lectii moderne, eficiente, prin aplicarea metodelor de lucru interactive; lucru in echipa, predare asistata de calculator - privind educatia ecologica.
- Realizarea unui parteneriat educational local specializat in problematica mediului cu Grupul Scolar "Traian Vuia" si Colegiul National "Elena Cuza" din Craiova si cele 4 scoli din judet.
In acest fel s-a contribuit la scaderea presiunii factorului uman asupra mediului si a dezvoltarii durabile a comunitatilor.