Sigla Asociatia DOMINOU
Forum ASOCIATIA DOMINOU

PROIECTE

MEDIEREA - Modalitate de rezolvare a disputelor
din mediul scolar!

Titlul proiectului: MEDIEREA - Modalitate de rezolvare a disputelor din mediul scolar!
Initiatori si parteneri : Centrul de Mediere Craiova, Asociatia Dominou si Grupul Scolar "Traian Vuia" Craiova.
Perioada: Proiectul se deruleaza incepand cu luna ianuarie 2010.
Obiectivul general:
  • Promovarea medierii.
  • Formarea mediatorilor profesori si elevi.
  • Rezolvarea prin mediere a conflictelor ce apar in scoala.
Obiective specifice:
   Instruirea pe care o primesc elevii si profesorii din scoala:
  • ii va ajuta sa-si formeze deprinderi de viata cum ar fi comunicarea, cunoasterea de sine etc.;
  • le va oferi numeroase oportunitati de a influenta pozitiv elevii sub mai multe aspecte si de a reduce violenta in scoli si in societate;
  • va contribui la imbunatatirea atmosferei din scoli si a procesului educational.
Justificarea proiectului:
   Ideea proiectului a apartinut doamnelor profesoare Ani Draghici si Cristina Popescu, abolvente ale cursuilor de mediere organizate de Centrul de Mediare Craiova si a gasit o mare deschidere la reprezentantii centului.
   In urma unui sondaj de opinii efectuat de echipa DOMINOU in Grupul Scolar "Traian Vuia" s-a stabilit ca, in medie, un elev are cel putin un conflict pe parcursul unei singure zile la scoala.
   Majoritatea dintre ei cred ca evitarea sau confruntarea acestor conflicte sunt caile cele mai eficiente de a le solutiona.
   Preocupate de felul in care elevii ies dintr-un proces de mediere intre elevi, au ajuns la concluzia ca orice evolutie obtinuta intr-un conflict reprezinta o reusita.
   Chiar daca medierea nu se va finaliza cu un acord, ea poate fi considerata o reusita atata timp cat reprezentarea conflictului la cele doua parti s-a schimbat.
Rezultatele proiectului:
   Proiectul de mediere intre elevi functioneaza cu succes in cadrul Grupului Scolar "Traian Vuia" avand in vedere planul de dezvoltare scolara, nevoile reale ale scolii si de solicitarile venite din partea elevilor, profesorilor si parintilor.
   Proiectul a debutat printr-o campanie de informare a elevilor si profesorilor in legatura cu MEDIEREA in sine dar si cu proiectul.
   Elevii au fost entuziasti iar un grup de elevi sub indrumarea doamnei profesoare Ileana Moculescu au realizat un filmulet de prezentare, au participat in numar mare la lansarea proiectlui care a avut loc pe 25 ianuarie 2010 si au participat in numar mare la cele trei selectii realizate de dl. Adi Gavrila.
   Astfel au fost selectati un numar de 50 elevi si 20 profesori care au participat in patru grupe la training-urile organizate.
   Participantii care deja au facut training-ul au oferit un feedback pozitiv privind programul de training fapt datorat intr-o mare masura daruirii pe care formatorii, membrii ai Centrului de Mediere Craiova, au aratat-o.
   In saptamainile ce urmau training-urilor in grupuri mari de elevi se discuta aprins si laudativ despre acest proiect.
   In anul scolar 2010-2011 urmeaza infiintarea unui sediu al echipei de mediatori si sesiuni in care sa se stabileasca modul in carea acestia isi vor derula acivitatea cat si a modului in care se va realiza diseminarea rezultatelor obtinute.

Prezentare mediere Grup Scolar "Traian Vuia"

Descarca Flash Player pentru a viziona acest video.
Inapoi la proiecte